Krby a grily

·         Zahradní krby – v roce 2019 jsou nejprodávanějšími typy krbů celobetonové zahradní krby, které vynikají tradičním designem. Nárůst zájmu sklízí kombinace krbu se střechou z nerezového materiálu, leštěná žula před topeništěm a broušené černé pracovní desky. Snadno se udržují a mají širokou škálu příslušenství, jako jsou špízy, sestavy jehel s motorem na grilování, nebo grilovací desky. Krby mohou být umístěny na zahradě, v pergole, v altánku, či na jiném venkovním posezení.

grilovaná žebírka


·         Zahradní krby s udírnou – mnoho zahradních krbů lze doplnit udírnou. Regulací kapek se vytváří teplý kouř, který maso v poměrně krátké době tepelně upraví a dodá příchuť uzeného masa. Proces se nazývá douzování.

stolní gril


·         Plynové grily – jsou vhodné pro začátečníky v grilování. Je možné je velmi rychle rozehřát. Nastavení teploty lze ovlivnit otočením regulátoru. Grily jsou větších rozměrů díky propanbutanovým lahvím. Radiant turner systém je gril, který má po stranách grilovací nádoby, ve kterých se teplo rychle rozprostře. Gril s lávovými kameny se nahřeje, rovnoměrně rozprostře teplo a zachycuje odkapávající tuk. Po grilování je třeba kameny otřít a občas se musí vyměnit, protože nesou známky opotřebení.

 


·         Elektrické grily – tyto grily jsou také vhodné pro začátečníky. Nastavení teploty se také ovládá použitím regulátoru na grilu. Nemusí se zajišťovat žádné palivo. Jsou menších rozměrů a také velmi skladné, zároveň však dražší. Používají se na balkonech, menších terasách, nebo v kuchyni. Jedním typem je kontaktní gril, kdy se potravina přiklopí druhou deskou a ke grilování dochází z obou stran. Elektrický roštový gril má klasický rošt a raclette gril má klasickou horní desku a pod ní pánvičku.

 


·         Grily na dřevěné uhlí – tyto grily vyžadují zručnost a zkušenost uživatele. Cena není vysoká, avšak je třeba počítat s neustálou investicí do dřeva a uhlí. Nahřívání i regulace teploty je složitější.

venkovní krb


·         Stolní grily – mají menší grilovací plochu, jsou elektrické a mají litinovou grilovací desku. Mohou se používat například na burgery nebo steaky. Snadno se čistí i přenášejí.

 


·         Bezkouřové grily – bezkouřové přenosné grily jsou nahřáté během několika minut. Palivem je dřevěné uhlí. Mohou se používat na balkonech, aniž byste kouřem obtěžovali sousedy.